26-27.11.2024 r. | "Przywództwo i Innowacje w Hotelarstwie i Gastronomii: Nowe Wyzwania i Możliwości"
Spotkajmy się na jedynym takim wydarzeniu łączącym branżę hotelarską i gastronomiczną w jednym miejscu! HOST to prelekcje prowadzone przez specjalistów z branży, strefy tematyczne z kilkudziesięcioma wystawcami, konkursy kulinarne dla profesjonalistów oraz młodych kucharzy. To także szansa na wymianę doświadczeń i kontaktów podczas wspólnej integracji.
dzień i - 26 listopada
KONKURS KULINARNY HOST HOTEL RESTAURANTS | |||
07:30 | Odprawa uczestników konkursu HOST HOTEL RESTAURANTS | ||
08:30 | Oficjalne rozpoczęcie wydarzenia | ||
08:45 | Prezentacja zespołów | ||
09:00 | Start pierwszego zespołu | ||
PRELEKCJE i WARSZTATY | MAGAZYN CUKRU / BURAKINO | |||
10:30-11:30 | prelekcja: Gastro Zero Waste, czyli kompleksowa oszczędność , w całym obiekcie lub restauracji oraz bezcenna troska o planetę, stanowiąca najlepszą formę promocji Twojego miejsca - szkoleniowiec branży, z zakresu less i zero waste, szef kuchni Kuba Korczak | ||
11:30-12:15 | warsztaty winiarskie z winnicą Cantina Bolzano - miejsce: BURAKINO (obowiązują zapisy przy stoisku firmy Wineland) | ||
11:45-12:30 | prelekcja: Od czego zależy sukces restauracji? - trener Jan Jakimowicz - firma Szkoleniowa Krawat i Muszka | ||
12:40-13:30 | debata: Czy gwiazdki Michelin zmieniają restauracje?- debata zdobywców najważniejszej nagrody dla szefów kuchniUczestnicy debaty: Dominik Karpik - Restauracja Mercato (Gdańsk, rekomendacja Michelin 2024), Artur Skotarczyk - Restauracja Muga (Poznań) | ||
13:30-14:00 | prelekcja: Specjalizacja - klucz do rozwoju - zespół marki Bidfood Marcin Matyjasik Dyrektor regionu północ, Kacper Woźniak (Head Sommelier, Produkt Manager Fine Wine), Natalia Hejmej-Wilk (Managerka projektu Fine Spot i Akademii Bidfood) Mateusz Moroz (Specjalista ds. rozwoju kategorii mięso i ryby) | ||
13:30 -14:15 | warsztaty winiarskie z winnicą Bodegas Valdemar - miejsce: BURAKINO (obowiązują zapisy przy stoisku Wineland) | ||
14:30-15:00 | prelekcja: Kelner, kucharz dwa bratanki, czyli jak budować relacje na płaszczyźnie sala-kuchnia - trener Jan Jakimowicz - firma szkoleniowa Krawat i Muszka | ||
15:15 | warsztaty: "Harmonia smaków: Jak Gin Mare łączy kuchnię i miksologię w śródziemnomorskim stylu" - miejsce: BURAKINO (obowiązują zapisy przy stoisku Brown Forman) | ||
18:00-19:30 | Oprowadzanie po Cukrowni z przewodnikiem (zbiórka przy recepcji głównej, BUDYNEK FABRYKA I, nie obowiązują zapisy) | ||
18:00 | Arche Challenge - hotelowy escape room (nie obowiązują zapisy, zbiórka w sali "Stacja Zagęszczania" budynek Fabryka I) | ||
20:00-1:00 | Chill party w Barze Wirownia |
dzień 2 - 27 listopada
KONKURS KULINARNY HOST SCHOOL | ||||
09:00 | Rozpoczęcie konkursu HOST SCHOOL | |||
09:10 | Start pierwszego zespołu | |||
PRELEKCJE I WARSZTATY | ||||
09:00 | Oficjalne rozpoczęcie konferencji | |||
9:15-10:15 | prelekcja: 3 milowe kroki do zbudowania marki osobistej w HoReCa - Patrycja Brychcy znana jako Pati od hoteli+ debata Małgorzata Szumska , Jola Kleser, Ewa Rogala, Paweł Florczak | |||
10:15-10:30 | Przerwa kawowa | |||
10:00-12:00 | Cukrownia Escape - hotelowy escape room (zapisy w aplikacji mobilnej TSO, "Stacja Zagęszczania" budynek Fabryka I) - przyjdź o dowolnej godzinie w przedziale 10:00-12:00 | |||
10:30-11:15 | prelekcja: Jak wyznaczać priorytety w biznesie i pobudzać energię w Zespole - Maciej Stoiński | |||
11:15-11:30 | Przerwa kawowa | |||
11:30-12:15 | warsztaty winiarskie z winnicą Cantina Bolzano - miejsce: BURAKINO (obowiązują zapisy przy stoisku firmy Wineland) | |||
11:30-12:15 | prelekcja: Jaki pracownik hotelu, takie doświadczenia gości - praktyczne aspekty tworzenia zadowolenia i lojalności pracowników obiektów hotelowych- Violetta Hamerska | |||
12:15-12:30 | Przerwa kawowa | |||
12:30-13:15 | debata: Transformacja cyfrowa w hotelarstwie i gastronomii: Jak technologie zmieniają doświadczenia klientów i operacje biznesowe? (Joanna Kulesza - Head of Customer Success Profitroom, Mariusz Paszkiel - dyrektor generalny w Sheraton Sopot, Maciej Wyskiel - Sales Manager - Enterprise Hospitality firma Elavon, Blanka Retmańska-Man - Prezes Idea Profit) | |||
13:15-14:15 | Lunch | |||
13:30-14:15 | warsztaty winiarskie z winnicą Bodegas Valdemar - miejsce: BURAKINO (obowiązują zapisy przy stoisku Wineland) | |||
14:00-16:00 | Mysterious Box - mobilny pokój zagadek (zapisy w aplikacji mobilnej TSO, "Stacja Zagęszczania" budynek Fabryka I) - przyjdź o dowolnej godzinie w przedziale 14:00-16:00) | |||
14:15-15:00 | prelekcja: Jak pozyskać wartościowych pracowników, którzy będą ambasadorami Twojego hotelu? - Anna Możdżyńska - firma szkoleniowa Krawat i Muszka | |||
15:00-15:15 | Przerwa kawowa | |||
15:15-16:00 | prelekcja: Jak zarządzać kolekcją hoteli. Hotelarstwo nieoczywiste w obiektach zrewitalizowanych" - Władysław Grochowski Prezes Grupy Arche S.A oraz Magdalena Sidorowicz Dyrektor sprzedaży i marketingu w Arche S.A. | |||
16:00-16:15 | Przerwa kawowa | |||
16:15-16:40 | prelekcja: Trendy w turystyce na podstawie badań a nowoczesne zarządzanie turystyką - doc. dr Grażyna Sipińska oraz dr Mariusz Barczak, prof. WSG | |||
16:40-17:40 | Prelekcja gościa specjalnego konferencji! - JUREK OWSIAK "Nigdy nie rezygnuj z marzeń" | |||
18:30-20:00 | Oprowadzanie po Cukrowni z przewodnikiem (zbiórka przy recepcji głównej, BUDYNEK FABRYKA I, nie obowiązują zapisy) | |||
21:00-2:00 | Uroczysta kolacja |
JUREK OWSIAK - gość specjalny konferencji !
PROWADZĄCY
Karol Okrasa - kucharz, znany prezenter telewizyjny
Jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia. Zawodowe szlify zdobywał w Le Meridien Bristol, gdzie został pierwszym polskim szefem kuchni. We wrześniu 2010 otworzył autorską restaurację "Platter by Karol Okrasa" w hotelu Intercontinental w Warszawie, która doskonale wpasowała się w mapę kulinarnych miejsc w stolicy, jako ta, która w rankingu Poland 100 Best Restaurant Awards 2019 zajęła I miesjce.
Kinga Wasilewska - prezenterka telewizyjna
Dziennikarka, prezenterka, konferansjerka. Od ponad dekady związana z Telewizją Polską. Autorka różnych programów publicystycznych, reportaży, reżyserka filmów i cykli dokumentalnych realizowanych w Polsce i za granicą. Wielokrotnie nagradzana podczas konkursów dziennikarskich m.in. Przeglądu i Konkursu Oddziałów Terenowych Telewizji Polskiej. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia.
Paweł Gruba - trener, menager Hell's Kitchen
Menager w restauracji Hell's Kitchen Piekielna Kuchnia. Konsultant, prowadzący i trener w projekcie Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere w Łazienkach Królewskich. Od ponad 11 lat związany z rozwojem właścicieli biznesów gastronomicznych, kadry kierowniczej oraz ich zespołu. Organizuje bądź współtworzy największe eventy gastronomiczne w Polsce oraz prowadzi komentowane kolacje, wydarzenia kulturalne czy konferencje.
PRELEGENCI
Władysław Grochowski - prezes Arche S.A.
Polski przedsiębiorca, założyciel i prezes zarządu Arche SA. Absolwent Liceum Plastycznego w Lublinie i Wydziału Operatorskiego Szkoły Filmowej w Łodzi, od 1977 roku pracował na własnym gospodarstwie rolnym. W latach 1990–1997 piastował stanowisko wójta gminy Trzebieszów. W 1991 roku założył firmę deweloperską Arche SA, która stała się jego głównym przedsięwzięciem biznesowym.
Patrycja Brychcy- ekspertka od hotelowych rewolucji
Znana jako Pati od hoteli wie jak podnieść rentowność hoteli i sprawić, żeby hotelowi Goście wracali. W ostatnich 3 latach pracowała z prawie 400 hotelarzami w całej Polsce, ucząc ich jak sprzedawać skuteczniej i zarabiać więcej. W branży HoReCa działa już od 15 lat w tym czasie zarządzała dwoma hotelami biznesowymi na Śląsku. W obu z sukcesem wypracowała własne strategie na to, aby te obiekty były coraz bardziej rentowne i zyskowne.
Maciej Stoiński- były Prezes Zarządu Piotr i Paweł S.A
W Zarządzie Piotr i Paweł SA od stycznia 2010. Od początku odpowiedzialny za dział handlowy i w późniejszych okresach również za marketing, IT oraz logistykę. W latach 2015 – 2016 pełnił funkcję Prezesa Zarządu. Przedsiębiorca i menedżer z wieloletnim doświadczeniem w pracy na poziomie Zarządu. Trener biznesu oraz doradca/konsultant. Doświadczenie zawodowe zbudował głównie w branży FMCG - zarówno po stronie producenta jak i sieci handlowych.
Anna Możdżyńska- trener biznesu HoReCa
Przez 18 lat pracowała w sektorze hotelarskim, jako recepcjonistka, z-ca kierownika recepcji i kierownik recepcji w hotelach 4* i 5* w Kołobrzegu m.in. MARINE Hotel *****, SHUUM Boutique Wellnes Hotel ****, Neptuno Resort & Spa **** w Dźwirzynie. Pracowała także w działach rezerwacji i działach rynków zagranicznych hoteli , ośrodków sanatoryjnych i apartemantowców.Zdobytym doświadczeniem dzieli się od 2015 roku jako certyfikowany trener biznes
Kuba Korczak- szef kuchni, ekspert kulinarny, Pan od zero waste
Charyzmatyczny szef kuchni, wykładowca oraz promotor idei Zero Waste, znany z programów telewizyjnych i internetowych. Od lat kompleksowo szkoli branżę i właścicieli obiektów, pomagając im wprowadzać rozwiązania na wszelkich płaszczyznach, pozwalających na tworzenie zrównoważonych biznesów, które dają ogromne oszczędności i korzyści wizerunkowe. Entuzjasta żywności wysokogatunkowej, który wraz ze słynną rodziną restauratorów Kręglickich gotował dla 44 głów państw, w tym dla prezydenta Baracka Obamy. Organizator i pomysłodawca unikalnych cykli wydarzeń kulinarnych, takich jak m.in.: festiwal GOOD FOOD FEST, czy Mistrzostwa Kulinarne W Wykorzystaniu Produktów Regionalnych im. Hanny Szymanderskie, oba objęte Patronatem Honorowym stowarzyszenia Slow Food Polska
Grażyna Sipińska - dr nauk ekonomicznych, dydaktyk, Dyrektor Katedry Zarządzania
Poltolog, doktor nauk ekonomicznych, MBA. Doświadczony menedżer i dydaktyk, spektakularne sukcesy w budowie nowych struktur, umiejętność rozwoju ludzi poprzez stymulowanie ich motywacji. Obecnie Dziekan Kolegium Nauk Społecznych Wyższej Szkoły Gospodarki, dyrektor Kadry Zarządzania WSG, dziekan filii WSG w Inowrocławiu, docent, dydaktyk w Wyższej Szkole Gospodarki.
Jan Jakimowicz- HoReCa Academy, szkoli z Savoir-Vivre w Biznesie
Kelner z Pasją… z kilkunastoletnim doświadczeniem w Obsłudze Gościa w restauracji.Certyfikowany Trener w standardzie VCC. Zdobywał doświadczenie nie tylko w Holandii, ale i w Polsce, kierując zespołami Kelnerów m.in. w restauracji przy Hotelu o standardzie 4****, który jako jeden z dwóch na Opolszczyźnie został wyróżniony w przewodniku Gault & Millau 2018. Wielokrotnie wyróżniany w konkursach Kelnerskich. Laureat Plebiscytów: KELNER ROKU 2017, CZŁOWIEK ROKU w Kategorii Biznes – wyróżniony i nagrodzony za promowanie biznesu kelnerskiego oraz propagowanie zawodu kelnera wśród młodzieży. Wicemistrz Polski Kelnerów.
Violetta Hamerska- ekspert rynku hotelowego w jakości produktu i usług
Ekspertka w projektowaniu i strategicznym zarządzaniu doświadczeniami gości i pracowników hoteli. Mentorka talentów i przyszłych liderów hotelarstwa. Badaczka, miłośniczka wskaźników i mierników oraz wykładowczyni akademicka. Jest strategicznym doradcą inwestorów hotelowych, którzy rozumieją, że w hotelarstwie, to ludzie są najważniejsi (People & Culture). Skutecznie łączy wiedzę akademicką z praktyką, a edukację dla branży prowadzi także jako redaktor naczelna magazynu Guest Experience Manage
Host Hotel Restaurants - konkurs dedykowany szefom i kucharzom pracującym w restauracjach hotelowych. Coraz wyższy poziom serwowawych dań, potwierdzony nagrodami branżowymi, zachęcił nas do przeprowadzenia rywalizacji, w której zostaną wyłonieni najlepsi z najlepszych.
Młodsze załogi kucharzy zmierzą się w konkursie Host School, w którym wezmą udział uczniowe szkół - niezależnie od obecnego stopnia edukacji. W jury zasiądą Michał Świerad, Joanna Ochniak, Marcin Gruszka, Martin Gimenez Castro, Artur Skotarczyk oraz Paweł Salomon, Tomasz Ziółkowski. Sędziowie techniczni to Bartłomiej Witkowski (Restauracja Piernicova w Toruniu) i Dawid Wojciechowski (Copernicus Toruń Hotel) . Sekretarz podliczający punkty Mateusz Bazyl. Konkurs poprowadzi KAROL OKRASA, PAWEŁ GRUBA oraz KINGA WASILEWSKA.
Oferta dla wystawców
Do Waszej dyspozycji oddajemy większość przestrzeni Cukrowni Żnin,a to prawie 4000 m kw. Jeśli chcesz zaprezentować swoje produkty i zdobyć nowe kontakty, napisz na: host@cukrowniaznin.pl.
dołączyli do nas:
PATRONI MEDIALNI:
Zapewnij sobie komfortowy nocleg w miejscu wydarzenia. XIX-wieczna fabryka cukru zadaptowana na centrum konferencyjno-wypoczynkowe to aż dwa budynki hotelowe z pokojami dopasowanymi do Twoich potrzeb.